Medicijnen mee op vakantie als u kanker heeft - On Go Care
21851
page-template-default,page,page-id-21851,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Medicijnen mee op reis

1. Opiaten

Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en zijn daardoor streng verboden in het buitenland. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde slaapmiddelen en pijnstillers. Regel op tijd een medische verklaring, zodat u geen problemen krijgt bij de douane.

De Opiumwet bevat een lijst van soft- en harddrugs die u niet in uw bezit mag hebben. Ook in veel medicijnen zitten stoffen die onder de Opiumwet vallen, zoals in sterke pijnstillers, rustgevende middelen, ADHD-medicatie en medicinale cannabis. Medisch gebruik is toegestaan, maar als u zulke medicijnen mee wilt nemen naar het buitenland, heeft u een officiële verklaring van uw arts nodig dat u de medicatie op doktersvoorschrift gebruikt. Met zo’n verklaring toont u aan dat u de medicatie voor eigen gebruik meeneemt. Twijfelt u, vraag dan bij de huisarts of apotheek na of de medicijnen die u of uw kinderen gebruiken onder de Opiumwet vallen.

De meest voorkomende opiumwetmiddelen zijn:

Stofnaam Merknaam
Methylfenidaat Ritalin, Concerta, Medikinet
Morfine Kapanol, Oramorph
Oxycodon Oxycontin, Oxynorm
Methadon Symoron, Pindadone
Temazepam Normisom
Oxazepam Seresta

2. Medische verklaringen

Gaat u op reis en wilt u medicijnen meenemen die onder de Opiumwet vallen? Dan heeft u een officiële verklaring nodig van uw arts die vervolgens gelegaliseerd wordt door het CAK , de instantie die verantwoordelijk is voor opiumontheffingen.

Er zijn twee verschillende verklaringen: een Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied en een Engelstalige verklaring voor reizen buiten het Schengengebied. De verwerkingstijd van de formulieren is circa vier weken, dus vraag op tijd een van deze verklaringen aan.

3. Schengenlanden

Tot het Schengengebied behoren België, Denemarken,  Duitsland,  Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland. Gaat u naar een van deze landen en neemt u medicatie mee die onder de Opiumwet valt, dan heeft u een Schengenverklaring nodig.

Download het formulier op www.hetcak.nl en vul het volledig in, vergeet de stempel en handtekening van uw arts niet. Stuur het formulier per post of digitaal naar het CAK. Met één Schengenverklaring mag je één medicijn meenemen en maximaal vier landen bezoeken. Houd rekening met een verwerkingstijd van vier weken. De verklaring is dertig dagen geldig. Duurt uw reis langer dan moet uw meerdere verklaringen aanvragen.

Overige landen

Gaat u naar een land dat niet tot het Schengengebied behoort? Dan heeft u een medische verklaring nodig van uw arts. Deze moet in het Engels en in briefvorm opgesteld zijn. Op de website van het CAK vindt u een voorbeeld waarin uw arts de benodigde gegevens kan invullen. Een Engelstalige medische verklaring is één jaar geldig als uw medicatie en dosis hetzelfde blijven. Verandert uw medicatie of de dosering, dan heb je een nieuwe verklaring nodig.

Afhankelijk van het land waar u naartoe reist, moet uw verklaring in sommige gevallen nog gelegaliseerd worden door de ambassade en het Ministerie van Buitenlandse zaken. Voor bepaalde landen zijn aanvullende documenten nodig of is de procedure anders. Op de website van het CAK  kunt u per land opzoeken welke stappen je precies moet doorlopen.

4. Andere medicijnen meenemen

Medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen, mag u gewoon meenemen op reis. Neem ze mee in de originele verpakkingen waar de sticker van de apotheek met uw naam en de dosering nog op zit.
Het is handig om bij uw huisarts of apotheek een medicijnen paspoort (ook wel geneesmiddelen paspoort genoemd) aan te vragen. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Mocht uw medicatie kwijtraken, dan kan een arts u de juiste vervanging voorschrijven. Zo’n medicijnen paspoort is handig, maar geen officieel reisdocument. Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen, daarvoor is een officiële verklaring nodig.

Bewaar medicijnen in uw handbagage als u met het vliegtuig reist, want in het ruim kan het erg koud worden en kunnen medicijnen onbruikbaar raken. Bovendien heeft u ze dan altijd bij de hand, ook als uw koffer zoek raakt.