Uw reis voorbereiden als u kanker heeft - On Go
21840
page-template-default,page,page-id-21840,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Uw reis voorbereiden

1. Toestemming specialist

Vraag voor u op vakantie gaat toestemming aan uw behandelend specialist. Vraag een schriftelijke verklaring.

Dit is belangrijk voor zowel uw gezondheid als voor dekking van eventuele zorgkosten in het buitenland.

2. Behandeling

Wilt u (een deel van) uw behandeling op uw vakantielocatie ondergaan, dan kunnen wij dit voor u regelen

3. Bestemming

Bij het zoeken van een bestemming is het goed om aan de volgende zaken te denken:

 • De algemene hygiëne in een land
 • De medische zorg in een land
 • Is er een ziekenhuis in de buurt als er wat met u gebeurt?
 • Is er voldoende schaduw? Bij veel soorten chemotherapie moet u voorzichtig zijn met de zon. Gebruik altijd een hoge beschermingsfactor van uw zonneproduct (factor 30 of hoger)
 • De noodzakelijke vaccinaties voor de betreffende bestemming 
 • Wat wilt u doen tijdens het verblijf? Wellicht moet u er rekening mee houden dat uw energie beperkt is. Kijk bij het zoeken van een locatie dan ook goed naar de loopafstanden.

4. Verzekering

5. Wat moet u meenemen

Als u op dit moment niet wordt behandeld en in een goede conditie bent hoeft u alleen de gebruikelijke dingen mee te nemen, anders is het verstandig om aan de volgende zaken te denken:

 • Uw zorgverzekeringspas, EHIC Europese zorgpas.
 • Indien u medicatie gebruikt, zorg dat u dan tijdig voldoende in huis heeft. Neem het liefst van elk medicijn wat extra mee op vakantie.
 • Zorg voor een actuele medicijnlijst of medisch paspoort in het Engels (of de taal van het land van bestemming). Deze lijst kunt u ook in het Engels opvragen bij uw apotheek.
 • Bij Douane: toestemming van specialist omtrent het meenemen van medicatie of medische hulpmiddelen die u eventueel nodig hebt.
 • Neem een lijst met telefoonnummers mee van uw arts(en) , verpleegkundig specialist en/of gespecialiseerde verpleegkundigen van uw behandelend ziekenhuis.
 • Wanneer u op het moment dat u gaat reizen wordt behandeld of recent bent behandeld is het goed om een recente brief (in het Engels of in de taal van het land van bestemming) van uw behandeld specialist mee te nemen, waarin staat welke behandeling u krijgt.
 • Wanneer u een centrale lijn heeft (PAC, PICC of Hickman catheter) en deze moet elders verzorgd worden, is het goed alle materialen hiervoor zelf mee te nemen. U kunt vragen of uw eigen ziekenhuis dit meegeeft, maar wij kunnen dit ook voor u regelen. Graag in de verklaring van de arts ,waarin hij toestemming geeft voor reizen en behandeling, ook laten vermelden dat u een centrale lijn heeft. Dit om problemen bij de douane te voorkomen omtrent het reizen met een centrale lijn en er voor te zorgen dat u de benodigde medische materialen om de centrale lijn te verzorgen en door te spuiten mee kan nemen.
 • Reist u met het vliegtuig? Zorg ervoor dat u kopieën van de belangrijkste documenten heeft in zowel uw handbagage als ruimbagage. Denk aan uw zorgverzekeringspas, medicijnlijst enzovoorts.
 • Fit to Fly formulier. De meeste mensen met bestaande medische condities kunnen zonder problemen vliegen. Echter in sommige gevallen moeten er voorzorgsmaatregelen worden genomen, zoals het invullen van een zogenaamde “fit to Fly’verklaring”. 
 • Indien u een radiumbehandeling heeft gehad en een Trans-Atlantische vlucht gaat maken (vlucht buiten Europa)  is het verstandig om contact op te nemen met de afdeling nucleaire geneeskunde van het ziekenhuis waar u de Radium behandeling heeft gehad of om dit te doen via uw behandelend specialist. Zij kunnen dan een meting doen van het stralingstempo. Tevens kunt u dan een verklaring krijgen dat u geen gevaar vormt en er sprake is van een medisch behandeling.
 • Krijg je een behandeling met het middel Capecitabine? Dan is er een kans dat de vingerafdrukken tijdelijk verdwijnen. Na het einde van de behandeling komen de vingerafdrukken binnen 2 tot 4 weken weer terug. Vingerafdrukken zijn nodig bij:
  – het aanvragen van een Nederlands biometrisch paspoort. Sinds 2009 bevatten alle Nederlandse paspoorten biometrische informatie. Zo kan het paspoort op andere kenmerken dan de pasfoto aan een specifiek individu worden gekoppeld. Bijvoorbeeld op basis van vingerafdrukken en de iris in het oog.
  – toegang tot landen zoals de Verenigde Staten
 • Advies:
  – Is je paspoort bijna verlopen? Vraag voor de behandeling met Capecitabine een nieuwe aan.
  – Heb je vakantieplannen naar een land waar je bij toegang vingerafdrukken moet afgeven? Of stap je in dat land over op een andere vlucht? Vraag aan de behandelend arts een Engelstalige brief waarin staat uitgelegd dat je vingerafdrukken door de behandeling mogelijk niet zichtbaar zijn.

6. Na terugkomst

 • Infomeer uw ziekenhuis als u opgenomen of behandeld bent in een ziekenhuis in het buitenland in verband met MRSA. Meer informatie over MRSA vindt u op rivm.nl
 • Over het algemeen levert MRSA geen probleem op als u korter dan 24 uur bent opgenomen en u niet bent geopereerd, geen drain of katheter heeft gekregen, niet bent beademd.

7. Als u twijfelt overleg met uw specialist of vliegen een probleem is

Als u twijfelt overleg met uw specialist of vliegen een probleem is.

In de volgende gevallen is dit van extra belang:

 • Lymfoedeem.

Veel vrouwen die borstkanker hebben gehad hebben angst voor lymfoedeem door vliegreizen. De angst voor lymfoedeem door vliegreizen blijkt ongegrond te zijn. Het optreden van lymfoedeem neemt niet toe door vliegreizen. Dat zijn de conclusies van onderzoekers na een systematische analyse van de wetenschappelijk literatuur. Er kunnen geen effecten van vliegen op zowel het ontstaan als ook verergeren van lymfoedeem worden aangetoond. Ook de frequentie of duur van de vliegreizen speelt geen rol. Omdat vliegen geen extra risico op het ontstaan van lymfoedeem geeft, lijkt preventief dragen van compressiekousen dan ook niet zinvol. Wel is het aan te bevelen regelmatig uw armen en benen te bewegen (ieder uur)

Wat kunt u dan het beste doen als u lymfoedeem heeft? Is er een bestaande noodzaak dat u een compressiehulpmiddel moet gebruiken? Dan doet u er verstandig aan deze ook tijdens het vliegen te gebruiken.

Bron: Nederlands Paramedisch Instituut (NPI)

 • Trombose en longembolie

Patiënten met kanker hebben een wat groter risico op het ontstaan van trombose tijdens het vliegen. Niet alleen tijdens en vlak na de reis , maar ook tot 8 weken daarna. Lange tijd stil zitten in het vliegtuig, uitdroging en een lagere druk in de cabine spelen hierbij mogelijk een rol. Maar ook langere reizen per trein of per auto kunnen een wat hoger risico geven. Dit is echter allemaal geen reden om niet te reizen. Wel is het belangrijk dat u tijdens uw reis genoeg drinkt, regelmatig beweegt en geen ledematen afknelt.

Heeft u een extra verhoogd risico omdat u bijvoorbeeld al een keer trombose of een longembolie hebt gehad dan kunt u met uw specialist of huisarts overleggen of u nog extra maatregelen (bloedverdunners in de vorm van spuitjes) moet nemen. Gebruikt u op dit moment bloedverdunners en bent u goed ingesteld, dan hoeft u geen extra maatregelen te nemen.

 • Uitzaaiingen in de hersenen

Wanneer u uitzaaiingen in de hersenen heeft. Door de druk tijdens het vliegen kan er zwelling ontstaan in de hersenen.

 • Na een operatie

Wanneer u binnen 4-6 weken na een grote ingreep wilt vliegen, overleg dan eerst met uw behandelend specialist

 • Tijdens de behandeling met chemotherapie

Indien u tijdens de behandeling met chemotherapie wilt vliegen, dan is het goed om dit te overleggen met uw behandelend specialist of oncologieverpleegkundige. Van sommige soorten chemotherapie gaan uw witte bloedcellen flink omlaag en bent u vatbaar voor infecties. Het wordt dan afgeraden om met veel mensen in een kleine ruimte te zijn (bijvoorbeeld bus of vliegtuig).

 • Vliegen met een stoma

Wanneer u een stoma heeft zijn er wat extra aandachtspunten waar u op moet letten bij het reizen en vliegen. Zie hiervoor: https://www.coloplastcare.com/nl-NL/stoma/Levensstijl/reizen/l5.1-tips-voor-als-u-gaat-vliegen/.