Verzekeringen - On Go
21858
page-template-default,page,page-id-21858,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Verzekeringen

1. Basisverzekering

Met de basisverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene nood(zakelijke) zorg. Als u op vakantie bent en een ongeluk krijgt, worden de ziekenhuiskosten dus (deels) vergoed.

Let op: de wet gaat uit van wat de behandeling in Nederland kost. Wie bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan in de VS zal flink moeten bijbetalen. De kosten voor de gezondheidszorg zijn daar veel hoger dan hier. Ook in Canada, Zwitserland, Japan en een aantal Zuid-Amerikaanse landen zijn de kosten veel hoger.

Wilt u zich ook voor de meerkosten verzekeren? Dan kunt u hiervoor een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking of een reisverzekering met geneeskundige dekking afsluiten.

2. Dubbel verzekerd

Wilt u zichzelf verzekeren voor kosten van geneeskundige zorg in het buitenland die niet door de basisverzekering vergoed worden? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

Kijk voor u een aanvullende verzekering gaat afsluiten dus eerst of u een reisverzekering heeft waarin medische kosten zijn gedekt.

3. Reisverzekering of aanvullende zorgverzekering?

Pluspunten reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten:

 • Een reisverzekering heeft een uitgebreide en hoge dekking.
 • Een reisverzekering is het hele jaar door af te sluiten.
 • Vaak kan het eigen risico van de basisverzekering gedeclareerd worden op de reisverzekering (mits geneeskundige dekking is meeverzekerd bij je reisverzekering).

 

Minpunt reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten:

 • Een reisverzekering kan dubbelop zijn met uw zorgverzekering.

 

Pluspunt aanvullende zorgverzekering voor geneeskundige zorg in het buitenland:

 • U hoeft geen extra losse verzekering af te sluiten.

 

Minpunten aanvullende zorgverzekering voor geneeskundige zorg in het buitenland:

 • De aanvullende verzekering met buitenlanddekking vergoedt niet alle kosten.
 • De aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking vergoedt het eigen risico van geneeskundige zorg in het buitenland vanuit de basisverzekering niet.
 • Bij sommige aanvullende zorgpolissen is de dekking buiten Europa beperkt tot maximaal tweemaal het Nederlandse tarief.
 • Een aanvullende zorgverzekering kunt u niet het hele jaar door afsluiten.

4. Wie betaalt wat?

Om te voorkomen dat de klant van het kastje naar de muur wordt gestuurd, sloten verzekeraars in 2007 het convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen, dat in 2017 is vernieuwd.

Het convenant houdt in dat de alarmcentrale die het eerst wordt benaderd zorg draagt voor de hulpverlening en de kostenafhandeling. Achteraf bepalen de verzekeraars dan onderling wie wat moet betalen. Zo heeft de klant maar 1 aanspreekpunt.

Naast enkele kleinere reisverzekeraars heeft alleen de grote zorgverzekeraar Menzis het convenant niet ondertekend.

5. Europese gezondheidskaart aanvragen

De kosten voor zorg in het buitenland kunnen snel oplopen en het is vervelend als u dit allemaal moet voorschieten. Een Europese gezondheidskaart (of EHIC) biedt uitkomst. Met deze kaart hoeft u in het buitenland niet zelf de rekening te betalen en deze later te declareren.

De kaart is een soort garantiestelling van de verzekeraar naar de buitenlandse zorgverlener dat de rekening (op basis van laagste prijsklasse) betaald wordt.

Bij veel zorgverzekeraars geldt de zorgpas zelf als EHIC. U hoeft in dat geval geen aparte kaart aan te vragen. In andere gevallen kunt u de EHIC (gratis) rechtsreeks aanvragen via de zorgverzekeraar zelf.
Op Zorgwijzer staat een handig kennisdossier over de EHIC, bijvoorbeeld hoe en waar de pas kan worden aangevraagd.
De kaart is persoonsgebonden en moet u voor elk gezinslid apart aanvragen.

 

De EHIC is geldig in:

 • Alle EU-landen
 • Liechtenstein
 • Noorwegen
 • IJsland
 • Zwitserland
 • Macedonië
 • Australië

 

Dat u een EHIC op zak hebt, betekent overigens niet dat u die in geval van nood ook moet gebruiken. Het nadeel is dat bij verrekening van de kosten de eigen bijdrage van het betreffende vakantieland geldt. Dit kan bijvoorbeeld in Duitsland nadelig uitpakken. Zonder EHIC geldt gewoon het eigen risico van je eigen zorgverzekering.

In Marokko, Tunesië, Turkije, Kaapverdië en het voormalige Joegoslavië (behalve EU-land Slovenië) kunt u – in plaats van de EHIC – een verdragsformulier 111 gebruiken. Ook dat is aan te vragen bij de zorgverzekeraar.

6. Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt een vergoeding als u door ziekte  of andere omstandigheden niet op vakantie kunt gaan.

Een belangrijk criteria bij het verzekeren is het begrip : onzeker voorval. Wie een vakantie moet annuleren vanwege medische klachten die al bekend waren tijdens het boeken van de reis, kan niet zomaar aanspraak maken op de annuleringsverzekering. Als de annulering vanwege de bestaande klachten is te verwachten, is er geen sprake van een onzeker voorval en hoeft de annuleringsverzekering niet uit te keren.

Het is verstandig voor het afsluiten van een annuleringsverzekering de polis goed door te lezen. Sommige verzekeraars hebben met name  in de kortlopende annuleringsverzekeringen beperkingen opgenomen. Verzekeraars zijn daar vrij in. Soms worden ook uitsluitingen gemeld over de noodzaak voor het afbreken van de reis. De ene verzekeraar vergoedt dan alsnog de kosten, de ander niet.

Het is verstandig om de voor u belangrijke punten te noteren en te vergelijken met de polisvoorwaarden.

U kunt dus een annuleringsverzekering afsluiten, maar veelal is het verstandiger om vanwege de voorwaarden een doorlopende reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Voor mensen met een bestaande ziekte is dit vaak de enige mogelijkheid. De dekkingen zijn hierin veel ruimer en er zijn soms modules af te nemen.

Heeft u een verzekering gevonden die mensen met een ziekte niet uitsluit, let dan alsnog goed op de voorwaarden. Een enkele verzekering vergoedt alleen voor de zieke persoon de annulering van de reis en niet voor de reisgenoten.

Bron: Consumentenbond.nl